| ° Forum ° Odpowiedz ° Rejestracja ° Szukaj ° | |
| Autogiełda | Pozycjonowanie stron | złote monety - antykwariat |
| Zobacz: / USA - kraj miodem płynący ? / paszport |
| << . 1 . 2 . |
| Autor | Wiadomość |
| radxcell
|
Posted: 6 Lip 2009 21:41:06 Czytalem gdzies, ze po zeskanowaniu odcisku palca i zapisaniu danych na
czipie informacje automatycznie kasuje sie z systemu paszportowego i nie jest zapisana nigdzie poza chipem w paszporcie. to po co budowany jest PESEL2? pozdr, rdx |
| Bartosz Augustyniak
|
Posted: 6 Lip 2009 21:53:22 Witam,
czy ktos przerabial ostatnio (po nowelizacji) wyrabianie paszportu ? Chodzi o czas oczekiwania, oplaty za calosc (foto itd.) czas potrzebny na odstanie w kolejce przy skladaniu... a tak w kwestii ogolnej, przy okazji tematu. co sadzicie o systemie, w ktorym przy wyrabianiu paszportu zbieraja dane jak od przestepcy? Jeżeli miałbym pewność ze dane bedą poprawnie (bezpiecznie) przechowywane, a w końcu przyczynią sie do zmniejszenia przestępczości to jestem za takim "ograniczeniem wolności", a nawet za zbieraniem jeszcze większej ilości danych osobowych. i jak to sie wedlug Was ma do pojawiajacych sie jakies 10 lat temu
dyskusji pod tytulem "teraz to mam wolnosc bo moge dostac paszport bez koniecznosci wizyty na milicji"? Ja tamten system mało znam (jestem 79 rocznik), ale z przebłysków dzieciństwa i opowieści ojca nie mam wątpliwości że teraz jest normalniej. Oczywiscei wiele procedur wymaga jeszcze uproszczenia ale i tak żyje się łatwiej. A w tamtym systemie nie zbierało się danych (mneij lub bardziej prawdziwych)., takimi czy innymi metodami ? Jak by nei zbierali to IPN nie miał by corobić a tak grzebią się w bagienku większego syfu niż odciski palców, czy za jakis czas skany siatkówek czy DNA. |
| radxcell
|
Posted: 6 Lip 2009 22:04:16 Jeżeli miałbym pewność ze dane bedą poprawnie (bezpiecznie) przechowywane, a
w końcu przyczynią sie do zmniejszenia przestępczości to jestem za takim "ograniczeniem wolności", a nawet za zbieraniem jeszcze większej ilości danych osobowych. a ja swiecie wierze, ze kluczem do prawdziwego bezpieczenstwa obywatela sa jak najmniejsze uprawnienia roznych organow wladzy, w tym Policji. i jak najmniejsza wiedza o tym obywatelu w roznych bazach danych i zbiorach. juz z tym co sie teraz przechowuje mozliwe sa takie rzeczy, o ktorych powiem Ci tylko przy piwie. Ja tamten system mało znam (jestem 79 rocznik), ale z przebłysków
dzieciństwa i opowieści ojca nie mam wątpliwości że teraz jest normalniej. Oczywiscei wiele procedur wymaga jeszcze uproszczenia ale i tak żyje się łatwiej. A w tamtym systemie nie zbierało się danych (mneij lub bardziej
prawdziwych)., takimi czy innymi metodami ? ale jakie to byly dane. teraz jest ogromny przeskok jakosciowy. zidentyfikuja Twoje odciski na wozku w hipermarkecie gdzie ktos ukradl kielbase i pojdziesz siedziec na 48. widziales "Symetrie"? juz nie mowie o "Murach Hebronu"... miał by corobić a tak grzebią się w bagienku większego syfu niż odciski
palców, czy za jakis czas skany siatkówek czy DNA. bede ostatnim, ktory pozwoli sobie wszczepic chip. wiem, ze to juz jest modne i stanowi o "nowoczesnosci". ja postoje. pozdr, rdx |
| Zbyszek Tuznik
|
Posted: 6 Lip 2009 22:26:36 mozliwe. ja mialem paszport przed 1989 i lezal u mnie w szufladzie... :)
? Na kraje bratnie, czy tez na "wsie strony mira" rowniez? Zbyszek |
| Zbyszek Tuznik
|
Posted: 6 Lip 2009 22:29:44 Jeżeli miałbym pewność ze dane bedą poprawnie (bezpiecznie) przechowywane,
Przeciez oczywiste jest, ze wczesniej czy pozniej wyciekna jakies - kwestia czasu li i jedynie. a w końcu przyczynią sie do zmniejszenia przestępczości
A to w jaki sposob? to jestem za takim "ograniczeniem wolności", a nawet za zbieraniem jeszcze większej ilości
danych osobowych. Wiesz, raz puszczona w ruch maszynka bedzie szla dalej sila rozpedu i bedzie gromadzic tych danych wiecej i wiecej, a czemu? Bo mozna i a nuz sie kiedys przyda, albo i nie. Zbyszek |
| Zbyszek Tuznik
|
Posted: 6 Lip 2009 22:38:57 Czytalem gdzies, ze po zeskanowaniu odcisku palca i zapisaniu danych na
czipie informacje automatycznie kasuje sie z systemu paszportowego i nie jest zapisana nigdzie poza chipem w paszporcie. Czyli, jak sobie wstawisz (automagicznie byc moze) inny chip do paszportu, to bedziesz mogl miec inne odciski palcow? Pytam bo nie wiem. Wydawaloby sie, ze dobrze byloby miec jakas w miare niezalezna baze do porownywania z baaardzo ograniczonym dostepem, ale ja sie nie znam. Zbyszek |
| Bartosz Augustyniak
|
Posted: 7 Lip 2009 05:45:51 Jeżeli miałbym pewność ze dane bedą poprawnie (bezpiecznie)
przechowywane, Przeciez oczywiste jest, ze wczesniej czy pozniej wyciekna jakies - kwestia czasu li i jedynie. Wiem, dlatego były warunek "jeżeli". Może faktycznie nie powinienem o tym w ogóle wspominac jako czymś nierealnym. a
w końcu przyczynią sie do zmniejszenia przestępczości
A to w jaki sposob? Nieuchronność kary. Utrudnienie/uniemozłiwienie popełneinei przestępstwa bez pozostawiania śladów |
| Bartosz Augustyniak
|
Posted: 7 Lip 2009 05:51:27 Jeżeli miałbym pewność ze dane bedą poprawnie (bezpiecznie)
przechowywane, a w końcu przyczynią sie do zmniejszenia przestępczości to jestem za takim "ograniczeniem wolności", a nawet za zbieraniem jeszcze większej ilości danych osobowych. a ja swiecie wierze, ze kluczem do prawdziwego bezpieczenstwa obywatela sa jak najmniejsze uprawnienia roznych organow wladzy, w tym Policji. Z jednej strony może masz rację, ale z drugiej stony obaiwma że bez skutecznej policji zalała by nas jeszcze większa plaga huligaństwa, i rozbojów. i jak najmniejsza
wiedza o tym obywatelu w roznych bazach danych i zbiorach. juz z tym co sie teraz przechowuje mozliwe sa takie rzeczy, o ktorych powiem Ci tylko przy piwie. Ja tamten system mało znam (jestem 79 rocznik), ale z przebłysków
dzieciństwa i opowieści ojca nie mam wątpliwości że teraz jest normalniej. Oczywiscei wiele procedur wymaga jeszcze uproszczenia ale i tak żyje się łatwiej. Nie wiem czy łatwiej. Z tego co wiem wtedy tez było łatwo ludzi zastraszać, blokować rozwój. A w tamtym systemie nie zbierało się danych (mneij lub bardziej
prawdziwych)., takimi czy innymi metodami ? ale jakie to byly dane. teraz jest ogromny przeskok jakosciowy. zidentyfikuja Oczywiscie. Mmay postęp technologiczny. Twoje odciski na wozku w hipermarkecie gdzie ktos ukradl kielbase i
pojdziesz siedziec na 48. widziales "Symetrie"? juz nie mowie o "Murach Hebronu"... Ale znajdą tam kilkadziesiąt innych odicsków palców. Ja jednak liczę na pewien rozsądek (znów pewnei zbyt idealistycznie) Nie, nie widziałem. tych filmów miał by corobić a tak grzebią się w bagienku większego syfu niż odciski
palców, czy za jakis czas skany siatkówek czy DNA. bede ostatnim, ktory pozwoli sobie wszczepic chip. wiem, ze to juz jest modne i stanowi o "nowoczesnosci". ja postoje. Ja też nie lecę, ale Ty masz jednoznaczne silne obawy (być może uzasadnione), a ja mam mieszane uczucia |
| Zbyszek Tuznik
|
Posted: 7 Lip 2009 08:47:05 Nieuchronność kary. Utrudnienie/uniemozłiwienie popełneinei przestępstwa bez
pozostawiania śladów To jest juz teraz przeciez... (nie ma szansy, albo conajmniej jest baaaardzo niewielka) zeby nie zostawic na miejscu przestepstwa swojego DNA w takiej czy innej formie. Problem polega na tym, zeby co najwyzej dopasowac to znalezione do czlowieka. A jesli bedzie baza danych wszystkich obywateli to cos sie zawsze da dopasowac - czy ten akurat dopasowany bedzie morderca/gwalcicielem/zlodziejem? Niekoniecznie. No ale bedzie "dowod". W tamym roku byl przypadek, w UK, Polaka oskarzonego o gwalt i skazanego na podstawie - oczywiscie to sa tylko informacje z gazet, prawda jest/byla zapewne bardziej skomplikowana - zdaje sie - zapisu z monitoringu - pokazujacego kogos w koszulce podobnej do jednej z posiadanych przez niego, chociaz on sam twierdzil, ze nie mial jej na sobie tamtej nocy, i porownania DNA wlasnie, przy czym odbyly sie dwie analizy, jedna negatywna druga pozytywna, bo policja stwierdzila, ze w czasie pierwszej popelniono jakis blad... Makes you think, nieprawdaz? Zbyszek |
| O_O
|
Posted: 7 Lip 2009 12:29:19 a
w końcu przyczynią sie do zmniejszenia przestępczości A to w jaki sposob? Nieuchronność kary. Utrudnienie/uniemozłiwienie popełneinei przestępstwa bez pozostawiania śladów Albo ułatwi osobom "upoważnionym" na podłożenie takowego (przecie wszystko już będzie w bazie). :-/ Wedle zasady dajcie mi kij a winnego sam znajdę. Drugie - baza na 100% bezpieczna to utopia :/ |
| radxcell
|
Posted: 7 Lip 2009 16:07:36 mozliwe. ja mialem paszport przed 1989 i lezal u mnie w szufladzie... :)
? Na kraje bratnie, czy tez na "wsie strony mira" rowniez? Zbyszek dojechalem na nim autostopem do Francji, trudno mi powiedziec czy to byl kraj bratni czy siostrzany. pozdr, rdx |
| radxcell
|
Posted: 7 Lip 2009 16:16:27 Z jednej strony może masz rację, ale z drugiej stony obaiwma że bez
skutecznej policji zalała by nas jeszcze większa plaga huligaństwa, i rozbojów. policja majaca duze uprawnienia != skuteczna policja to dwie zupelnie rozne rzeczy Nie wiem czy łatwiej. Z tego co wiem wtedy tez było łatwo ludzi zastraszać, blokować rozwój. prosze: http://je.pl/jo38 i linki dalej Twoje odciski na wozku w hipermarkecie gdzie ktos ukradl kielbase i
pojdziesz siedziec na 48. widziales "Symetrie"? juz nie mowie o "Murach Hebronu"... Ale znajdą tam kilkadziesiąt innych odicsków palców. Ja jednak liczę na pewien rozsądek (znów pewnei zbyt idealistycznie) masz nazwisko na A. mozesz przypadkiem znalezc sie na poczatku listy wyszukiwania. ogladales Krolla? sztuka jest sztuka. patrz tez nizej: Symetria. Twoj idealizm mi sie podoba. oznacza prawdopodobnie ze jestes tzw "porzadnym obywatelem", wierzysz w pewne zasady, uwazasz ze nalezy byc milym dla innych i uprzejmym, a swiat bedzie piekniejszy. i tak z reguly jest. ale raz na 10 lat zdarzy Ci sie, ze otworzysz komus drzwi, lub przepuscisz w bramie, a ten ktos napluje Ci w twarz.* bo jest kretynem, mial fatalny dzien, lub zwyczajnie go to ubawi. rozni sa ludzie. i tak samo rozni ludzie pracuja w roznych instytucjach. a jesli jest jakas instytucja ktora ma zbyt wielkie uprawnienia, to wystarczy ze raz na 60 lat Twojego doroslego zycia trafisz na kogos, komu wlasnie cos na chwile pusci... i wystarczy zeby Cie zniszczyc. Nie, nie widziałem. tych filmów
Symetrie obejrzyj, Mury przeczytaj pierwsza jest bardzo zyciowa w sensie sytuacji, drugie bardzo ladnie pokazuja, jak ludzie upraszczaja sobie zycie. a propos tego co napisalem powyzej. stanowi o "nowoczesnosci". ja postoje.
Ja też nie lecę, ale Ty masz jednoznaczne silne obawy (być może uzasadnione), a ja mam mieszane uczucia czyli Ciebie przekonaja kilka lat wczesniej niz mnie :) pozdr, rdx *wiem, przyklad przesadzony. wstaw w to miejsce "bedziesz jechal jak zawsze zgodnie z przepisami a ten z naprzeciwka na podwojnej ciaglej zepchnie Cię do rowu" |
| Robert Rędziak
|
Posted: 7 Lip 2009 20:49:30 to po co budowany jest PESEL2?
Żeby już się nie powtarzać za innymi, to odpowiedź znajdziesz tu: r. PS. Tak, ten dokument wskazuje na pewne niebezpieczeństwa wynikające zarówno z samego systemu jak i ze sposobu, w jaki się go projektuje. |
| radxcell
|
Posted: 7 Lip 2009 21:08:00 Żeby już się nie powtarzać za innymi, to odpowiedź znajdziesz
tu: jakby to powiedziec... to mialo byc pytanie retoryczne.. :) Robert. ja wiem ze Ty jestes bardziej spolecznie spolegliwy. masz wieksza ode mnie tolerancje na zakladanie kolczatki na szyje. akceptujesz przymusowy podatek od jezdzenia samochodem w postaci sieci fotoradarow zamiast sieci drog. na temat P2 mozemy pogadac osobiscie. niestety to taki temat, ze publicznie pewnych rzeczy nie moge napisac i nie napisze. pozdr, rdx btw ciekawy raport |
| Robert Rędziak
|
Posted: 7 Lip 2009 21:54:39 Robert. ja wiem ze Ty jestes bardziej spolecznie spolegliwy. masz wieksza ode
mnie tolerancje na zakladanie kolczatki na szyje. akceptujesz przymusowy podatek od jezdzenia samochodem w postaci sieci fotoradarow zamiast sieci drog. Społecznie spolegliwy, blablabla. Naprawdę uważasz, że nie ma żadnych korzyści z centralnego rejestru, który potwierdza Twoją tożsamość i zawiera kilka istotnych informacji? Od numerków i rejestrów nie uciekniesz. Zawsze będziesz miał PESEL, NIP, jakiś numer ubezpieczenia, numer kadrowy, dziesiątki innych numerów związanych z przeróżnymi usługami, rejestrami, również takimi, do których z własnej woli nie zostałeś wpisany (np. BIK), etc. Jeśli nowa, sensownie zaprojektowana baza uprości trochę życie, to ja jestem za. Choćby dlatego, że np. NIP dla osób fizycznych, w moim odczuciu, wydaje się być sztucznym tworem, powstałym prawdopodobnie tylko dlatego, że PESEL nie jest unikalny. Np. bardzo bym chciał móc podać w urzędzie X swój PESEL i na tym poprzestać wypełnianie rubryczek ,,dane osobowe' (obecnie wypełnienie jakiegoś formularza, czy to z okazji wydania nowego dowodu, czy jakiejś deklaracji podatkowej jest niczym cierń w dupie, bo musisz za każdym razem podawać te same informacje, które już gdzieś są i które mogłyby być osiągalne dla zainteresowanych czy to w postaci jawnej, czy też w postaci skrótu, w zależności od uprawnień). Do tego adres korespondencyjny i koniec. A już koncepcja podobna do koncepcji estońskiej, wygląda całkiem apetycznie. Owszem, nie jest to rzecz prosta do zaprojektowania i wykonania. I bądź realistą, żaden kraj czy też urząd nie zrezygnuje z katalogowania swoich ,,podopiecznych'. Ale zawsze możesz pieprzyć system, sprzedać wszystko, wynieść się gdzieś, gdzie nie sięgają macki systemu i smakować w ciszy swoją wolność. Bez rejestrów, informacji, podatków, ubezpieczeń. Całkowicie naturalnie. na temat P2 mozemy pogadac osobiscie. niestety to taki temat, ze publicznie
pewnych rzeczy nie moge napisac i nie napisze. Trochę już opisał Alex, więc nie jest to taka tajemnica, że chcieli dobrze, a wyjdzie jak zwykle. Reszty się mogę domyślać. Co nadal nie oznacza, że koncepcja centralnego rejestru jest z gruntu zła. r. |
| radxcell
|
Posted: 7 Lip 2009 22:07:34 bardzo bym chciał móc podać w urzędzie X swój PESEL i na tym
poprzestać wypełnianie rubryczek ,,dane osobowe' a ja bardzo bym nie chcial, zeby znajac moj pesel, kazdy znal moj adres zamieszkania, wysokosc zarobkow i historie chorob. bo jesli to jest w bazie, to nie ma sily, zeby predzej czy pozniej nie wycieklo. w latach 90tych po komputerach krazyla pelna baza numerow TP SA, wlacznie z numerami zastrzezonymi. jutro hitem torrenta bedzie polski pesel2. przeraza mnie pewnosc z jaka piszesz "od numerkow nie uciekniesz". zrobilem juz wiele rzeczy, o ktorych mowili mi "tego sie nie da zrobic". da sie, tylko trzeba w to wierzyc. I bądź realistą, żaden kraj czy też urząd nie zrezygnuje z
katalogowania swoich ,,podopiecznych'. Ale zawsze możesz pieprzyć system, sprzedać wszystko, wynieść się gdzieś, gdzie nie sięgają macki systemu i smakować w ciszy swoją wolność. zbyt latwo akceptujesz fakt, ze nowoczesnosc = inwigilacja. mam nadzieje, ze nie wszyscy tak to widza. pozdr, rdx |
| Robert Rędziak
|
Posted: 8 Lip 2009 15:53:40 a ja bardzo bym nie chcial, zeby znajac moj pesel, kazdy znal moj adres
zamieszkania, wysokosc zarobkow i historie chorob. bo jesli to jest w bazie, to nie ma sily, zeby predzej czy pozniej nie wycieklo. A dochody mają być w tej samej bazie? Znasz specyfikację PESEL2, to się nią podziel? IMHO pewnie będzie adres (obowiązek meldunkowy), ale dochody będą w bazach US-u. Jeśli Ci się to nie podoba, przestań być ,,klientem' US-u -- wyjedź do buszu, zaszyj się tam do końca życia, Twoje dane nie będą uaktualniane (bo niewątpliwie nie zostaną z tego rejestru wymazane). Odnośnie ,,specyfikacji' to na stronach MSWIA podają: System PESEL2 polega na zintegrowaniu i przebudowie już istniejących rejestrów państwowych i pełnienia przez nie funkcji rejestrów referencyjnych. Należy podkreślić, że zasób informacyjny PESEL2 będzie zawierał wyłącznie dane w zakresie dotychczasowego zasobu PESEL, pomniejszonego o takie dane jak np. służba wojskowa. A wg. Wikipedii (tak, wiem, to słabe źródło), PESEL zawiera: --8<-- 1. numer PESEL, 2. nazwisko i imiona aktualne, 3. nazwisko rodowe, 4. nazwiska i imiona poprzednie, 5. imiona i nazwiska rodowe rodziców, 6. data i miejsce urodzenia, 7. płeć, 8. obywatelstwo, 9. numer aktu urodzenia i oznaczenie urzędu stanu cywilnego, który ten akt sporządził, 10. stan cywilny, 11. imię i nazwisko rodowe małżonka, 12. data zawarcia związku małżeńskiego, numer aktu małżeństwa i oznaczenie urzędu stanu cywilnego, który ten akt sporządził, data rozwiązania związku małżeńskiego, sygnatura akt i oznaczenie sądu, który rozwiązał małżeństwo, data zgonu małżonka, numer aktu zgonu i oznaczenie urzędu stanu cywilnego, który ten akt sporządził, 13. adres i data zameldowania na pobyt stały, 14. poprzednie adresy zameldowania na pobyt stały wraz z określeniem okresu zameldowania, tryb wymeldowania, 15. adres zameldowania na pobyt czasowy trwający ponad 3 miesiące wraz z określeniem okresu zameldowania, 16. stopień wojskowy, nazwa, seria i numer wojskowego dokumentu osobistego, 17. seria i numer aktualnego dowodu osobistego oraz serie i numery poprzednich dowodów osobistych oraz daty ich wydania, daty ważności, oznaczenie organów wydających, 18. data zgonu oraz numer aktu zgonu i oznaczenie urzędu stanu cywilnego, który akt sporządził, --8<-- IMHO całkiem rozsądny zakres informacji (za wyjątkiem danych adresowych, które powinny zniknąć wraz z obowiązkiem meldunkowym i danych dotyczących służby wojskowej). w latach 90tych po
komputerach krazyla pelna baza numerow TP SA, wlacznie z numerami zastrzezonymi. jutro hitem torrenta bedzie polski pesel2. Nie ona jedna i nie ostatnia. I popatrz, jak do tej pory zrzut bazy PESEL po torrentach się nie szwędał... przeraza mnie pewnosc z jaka piszesz "od numerkow nie uciekniesz". zrobilem juz
wiele rzeczy, o ktorych mowili mi "tego sie nie da zrobic". da sie, tylko trzeba w to wierzyc. Kupiłeś samochód na wujka, prawo jazdy masz na ciotkę, paszport na kuzyna, w ankiecie personalnej w przychodni podałeś dane kolegi, na studiach występowałeś jako Vyacheslav Tichonov? Konta w banku i karty płatniczej nie posiadasz, nigdy nie pracowałeś ani nie zakładałeś firmy, nie zapisałeś się do funduszu emerytalnego? Z jednej strony starannie unikasz pojawiania się w różnych rejestrach, a z drugiej wpisałeś się chyba do wszystkich możliwych linked-inów, goldenlajnów? A tak przy okazji, czy numer Twojego indeksu to 8...4? zbyt latwo akceptujesz fakt, ze nowoczesnosc = inwigilacja. mam nadzieje, ze nie
wszyscy tak to widza. Jaka nowoczesność? Kartoteki istniały od dawna. Księgi wieczyste, księgi parafialne i inne. A ja z innej beczki: z jednej strony winszujesz sobie, by Państwo zapewniło Ci darmową opiekę medyczną, ale odmawiasz mu prawa do skatalogowania Cię w rejestrze? To na jakiej podstawie to Państwo ma Ci tę opiekę zapewnić, skoro nie powinno wiedzieć, komu ma tę opiekę zapewniać? W jaki sposób to państwo ma wiedzieć, że Ty to Ty, a nie Zdenek Knedlicek ze Strakonic, który chce się załapać na darmową służbę zdrowia? W jaki sposób państwo ma planować wydatki, skoro odmawiasz mu prawa do gromadzenia danych wykorzystywanych również w celach statystycznych? r. |
| radxcell
|
Posted: 8 Lip 2009 18:42:34 A dochody mają być w tej samej bazie? Znasz specyfikację PESEL2,
to się nią podziel? na to pytanie juz odpowiedzialem. :) meldunkowy), ale dochody będą w bazach US-u. Jeśli Ci się to nie
podoba, przestań być ,,klientem' US-u -- wyjedź do buszu, zaszyj się tam do końca życia, Twoje dane nie będą uaktualniane (bo niewątpliwie nie zostaną z tego rejestru wymazane). probujesz sprowadzic sytuacje ad absurdum, bez - jak widze z Twojego przykladu - zadnej wiedzy jak to dziala, chocby w tej chwili. i zapomnij ze napisze na ten temat cokolwiek merytorycznego. Kupiłeś samochód na wujka, prawo jazdy masz na ciotkę, paszport
na kuzyna, w ankiecie personalnej w przychodni podałeś dane kolegi, na studiach występowałeś jako Vyacheslav Tichonov? Konta w banku i karty płatniczej nie posiadasz, nigdy nie pracowałeś ani nie zakładałeś firmy, nie zapisałeś się do funduszu emerytalnego? i naprawde sadzisz, ze odpowiem Ci tutaj na forum publicznym? Robert, come on, jestes inteligentnym facetem wiec przestan zachowywac sie jakbys pewnych rzeczy nie umial pojac. Z jednej strony starannie unikasz pojawiania się w różnych
rejestrach, a z drugiej wpisałeś się chyba do wszystkich możliwych linked-inów, goldenlajnów? A tak przy okazji, czy numer Twojego indeksu to 8...4? nie pamietam. a mozesz podac caly? A ja z innej beczki: z jednej strony winszujesz sobie, by
Państwo zapewniło Ci darmową opiekę medyczną, ale odmawiasz mu prawa do skatalogowania Cię w rejestrze? nie. panstwo (nie Panstwo Kowalscy) juz mnie skatalogowalo na tyle na ile moglo. i wystarczy. państwo ma planować wydatki, skoro odmawiasz mu prawa do
gromadzenia danych wykorzystywanych również w celach statystycznych? te dane tez juz sa i te dane podaję... pozdr, rdx |
| Robert Rędziak
|
Posted: 8 Lip 2009 20:53:27 A dochody mają być w tej samej bazie? Znasz specyfikację PESEL2,
to się nią podziel? na to pytanie juz odpowiedzialem. :) Wymijająco : meldunkowy), ale dochody będą w bazach US-u. Jeśli Ci się to nie
podoba, przestań być ,,klientem' US-u -- wyjedź do buszu, zaszyj się tam do końca życia, Twoje dane nie będą uaktualniane (bo niewątpliwie nie zostaną z tego rejestru wymazane). probujesz sprowadzic sytuacje ad absurdum, Nie. Podaję Ci jedyną metodę na całkowite uwolnienie się od rejestrów. Bo zapomnij o tym, że istnieje jakieś państwo, które nie prowadzi choćby rejestru podatników. Bo niby na podstawie czego miałoby te podatki ściągać? bez - jak widze z Twojego przykladu -
zadnej wiedzy jak to dziala, chocby w tej chwili. i zapomnij ze napisze na ten temat cokolwiek merytorycznego. Ponieważ MSWIA nie udostępniło publicznie wiele więcej poza tym, co wkleiłem (jest co prawda kilka dokumentów z 2006 roku, z kursu, na którym był Alex, ale sam Alex w ostatniej części jego przygód z PESEL-em2 przyznał, że wszystko zostało postawione na głowie), a starannie wyciąłeś, nadal uważam, że PESEL nie będzie zawierał historii chorób czy dochodów. Choć niewątpliwie takie rejestry będą (a właściwie to są) i pewnie będą w jakiś sposób powiązane ze PESEL-em (trudno, żeby nie były, skoro to PESEL ma identyfikować obywatela). Skoro coś wiesz, ale nie powiesz, to nie bierzemy tego pod uwagę, niezależnie od tego, jakie przyczyny kryją się za ,,nie powiem'. Więc trudno zarzucać komuś braki wiedzy w momencie, kiedy samemu nie ma się nic do dodania w kwestiach merytorycznych. Zaś co do wszelkich teorii spiskowych, przyznam Ci rację, gdy okażą się czymś więcej niż tylko domysłami i spekulacjami, nawet jeśli już teraz są prawdopodobne. Do tego dodałbym jeszcze, że technicznie nieuzasadnionym byłoby wciskanie takich danych do PESEL2, ale wiadomo, że technika często przegrywa z polityką. Tylko dopóki nie pojawi się gdzieś specyfikacja, dotąd będę zakładał, że PESEL2 będzie zawierał podobny zbiór danych do obecnego. Kupiłeś samochód na wujka, prawo jazdy masz na ciotkę, paszport
na kuzyna, w ankiecie personalnej w przychodni podałeś dane kolegi, na studiach występowałeś jako Vyacheslav Tichonov? Konta w banku i karty płatniczej nie posiadasz, nigdy nie pracowałeś ani nie zakładałeś firmy, nie zapisałeś się do funduszu emerytalnego? i naprawde sadzisz, ze odpowiem Ci tutaj na forum publicznym? Robert, come on, jestes inteligentnym facetem wiec przestan zachowywac sie jakbys pewnych rzeczy nie umial pojac. Nie wątpię w to, że mogłeś się starać nie odcisnąć w takim, czy innym rejestrze. Nie będę też roztrząsał, czy metody, którymi się w tym celu posłużyłeś, były legalne, czy nie. Ale jest kilka rejestrów, w których w całej swojej karierze odcisnąć się musiałeś i nie uwierzę Ci, że to tylko PESEL, ZUS i KEP. Jak dla mnie to jeszcze CEPiK, NFZ, baza kadrowa Twojego pracodawcy, jeśli masz działaność to baza GUS (REGON), baza klientów Twojego banku i jeszcze parę innych się znajdzie. Istotnie, z większości można się w jakiś tam sposób wyklikać, tylko za jaką cenę? możliwych linked-inów, goldenlajnów? A tak przy okazji, czy
numer Twojego indeksu to 8...4? nie pamietam. a mozesz podac caly? Priv. państwo ma planować wydatki, skoro odmawiasz mu prawa do
gromadzenia danych wykorzystywanych również w celach statystycznych? te dane tez juz sa i te dane podaję... Tylko obecny system ma pewien problem, który powoduje, że trzeba go zastąpić nowym, by nie mnożyć identyfikatorów -- PESEL nie jest unikalny. Stąd potrzeba powstania PESEL2, przy okazji jest możliwość ułatwienia życia samemu obywatelowi, bo z punktu widzenia takiego US-u nie będzie wielkiej różnicy, czy w rekordach, w polu id, będzie miał PESEL, czy NIP i do tego będzie miał słownik NIP-PESEL (co więcej, NIP czy inne wewnętrzne id pewnie jeszcze długo zostanie zachowane, choćby z uwagi na kompatybilność wstecz). Pamiętając o tym, że państwo się nie wyzbędzie potrzeby zbierania danych o obywatelach (co mnie, jako administratora, w żaden sposób nie dziwi) pozostaje mi wierzyć, że PESEL2 ma szansę uprościć wiele procesów, szczególnie z punktu samego obywatela, który musi w różnych urzędach wciąż podawać te same dane (które te urzędy zazwyczaj i tak już mają) i uporządkować bajzel. Bajzel, który często obraca się przeciw obywatelowi (np. przypadki pogubienia historii ,,klientów' ZUS-u). Za cenę szybszej reakcji aparatu państwowego mamy szansę zyskać sprawniej działającą administrację. BTW, kiedy się ostatnio np. przemeldowywałeś? r. |
| Maciej Wierzbicki
|
Posted: 9 Lip 2009 06:20:22 zbyt latwo akceptujesz fakt, ze nowoczesnosc = inwigilacja. mam nadzieje, ze nie
wszyscy tak to widza. Ja tylko w kwestii formalnej, powyżej znak równości jest uprawiony tylko i wyłącznie w określonych przypadkach. |
| Tomek "Polimerek" Ganicz
|
Posted: 22 Lip 2009 11:12:19 Witam,
czy ktos przerabial ostatnio (po nowelizacji) wyrabianie paszportu ? Chodzi o czas oczekiwania, oplaty za calosc (foto itd.) czas potrzebny na odstanie w kolejce przy skladaniu... Całość zajęła może ok 45 minut. Jest teraz taka fajna stronka, na której po podaniu numeru sprawy można obserwować postęp produkcji paszportu. Jeśli paszport jest zrobiony - to można zadzwonić i następnego dnia mieć go przygotowanego do odbioru - nawet jeśli jest przed terminem. Terminy odbioru są wyznaczane ustawowo - czyli 28 dni od złożenia wniosku, ale w praktyce są zwykle gotowe już po 2 tygodniach, dlatego jak się spieszy to warto śledzić tę stronkę. Jest też opcja odbioru ekspresowego - trwa to wtedy tylko 3 dni - ale trzeba napisać podanie z ważnymi powodami, dla których paszport jest potrzebny od zaraz. Wyjaśnienia w stylu - "właśnie przypomniałem sobie, że mam lecieć na wakacje na Kanary pojutrze a nie mam ważnego paszportu" są z reguły odrzucane, przechodzą nt. faktyczne przypadki losowe w rodzaju nagłych pogrzebów, wypadków członków rodziny za granicą, nagłego wyjazdu służbowego itp. |
| Szeban
|
Posted: 3 Sier 2010 12:33:04 Witam. Czy długo trzeba czekać na złożenie deklaracji na paszport o ile są koleki. |
| Weglik
|
Posted: 4 Sier 2010 12:31:37 Witam.
Czy długo trzeba czekać na złożenie deklaracji na paszport o ile są koleki. w sumei zalatwilem zlozenie dekalracji w ca 30 min (wlaczajac wizyte na pcozcie i opalcenie wniosku) |
| << . 1 . 2 . |
|
Jak podaje Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Migracja_ludno%C5%9Bci)
emigracja czy pisząc dokładnie migracja jest to:
Przemieszczanie się ludności mające na celu zmianę miejsca pobytu Przemieszczanie się ludności jest całkowicie naturalnym zjawiskiem i występowało we wszystkich czasach. Nasilenie się migracji może nastąpić m.in. z przyczyn złej sytuacji gospodarczej w miejscu zamieszkania (migracje ekonomiczne) lub sytuacji politycznej nieodpowiadającej migrującym (migracje polityczne). Nieraz lepiej jednak zostać w domu... Czas ładowania strony (sek.): 0.771 miniBB.net © 2001-2010 Polityka prywatności cb-radio + zabawne gg + katrina + op7 + giełda + kinia + |