| Zobacz: / Londyn - jak tu jest / Troche OT - Dzwiek |
| Autor | Wiadomo |
| Hants
|
Posted: 3 Pa 2008 19:05:23 Czy ktos z Was ma mozliwosc przegrac kasete na CD i troche oczyscic dzwiek z szumow? Znalazlem jednego mistrzunia, chce kasy (i slusznie), ale najblizszy wolny termin za 3 miesiace (wanker...) Domowymi sposobami uzyskuje bardzo mizerne efekty... |
| user
|
Posted: 3 Pa 2008 21:14:32 Czy ktos z Was ma mozliwosc przegrac kasete na CD i troche oczyscic
dzwiek z szumow? [...] Domowymi sposobami uzyskuje bardzo mizerne efekty... Nie proponuję swoich usług - jestem zbyt zajęty. Ale to nie jest trudne zadanie (no chyba że chcesz kryształowo czystego dźwięku). Zainstaluj sobie Audacity (o ile wiem jest dla windows), zgraj kasetę do pliku/ów/. Opcja odszumiania jest w menu - wybierasz fragment samego szumu (przerwa między utworami itp) i każesz całe nagranie oczyścić biorąc zaznaczony fragment za wzór. Usuwasz w ten sposób szum własny taśmy i toru odtwarzania. Następnie likwidujesz trzaski (tez jest odpowiednia opcja w menu) usuwasz w ten sposób np. dźwięk opuszczanego na analogową płytę ramienia z igłą, dźwięk włączania/wyłączania itp szybko narastające i głosne dźwięki. Trzeba to robić dość ostrożnie bo mżna bardzo łatwo zepsuć nagranie obcinając np dźwięk perkusji. Potem obcinasz trochę pasmo od dołu i od góry (też jest odpowiedni filtr). W zaleznosci co jest na kasecie, w jakim stanie jest kaseta po tych zabiegach da się już słuchać. Jesli wymagasz lepszych wyników to niestety trzeba przy tym nieco posiedzieć. Najważniejsze w tym jest to że da się to zrobić nie mając w zasadzie żadnego doświadczenia - kiedy robiłem to pierwszy raz, nie znałem nawet dobrze programu, kaset były nagrywane na walkmanie w dużej sali w tłumie. Słowem jakość nagrania fatalna. Kaset było 3x60min zgranie i oczyszczenie zajeło mi ok 5-6 godzin. Uzyskana jakość pozwoliła wykorzystać je jako materiał do przepisania (z oryginalnych kaset się nie dało). Ponieważ nie była to muzyka tylko normalna mowa, musiałem jeszcze podbić nieco środkowe pasmo. Później wielokrotnie przegrywałem kasety z muzyką (zarówno nagrywane w domu jak i kupowane) i uzyskana jakość jest dużo lepsza. Acha, zgrywam używając starego Techniksa, którego kupiłem na eBay za Ł5, nie uzywając żadnych systemów redukcji szumów. |
| Hants
|
Posted: 4 Pa 2008 14:00:11 Zainstaluj sobie Audacity
Woow - czegos takiego wlasnie szukalem! |
| Hants
|
Posted: 4 Pa 2008 15:22:35 Wszystko fajnie - ale wlasnie odkrylem, ze wszystkie 3 komputery w domostwie - maja wejscia mikrofonowe MONO.. :-( |
| user
|
Posted: 4 Pa 2008 16:53:20 Wszystko fajnie - ale wlasnie odkrylem, ze wszystkie 3 komputery w
domostwie - maja wejscia mikrofonowe MONO.. :-( a nie masz na karcie dźwiękowej wejścia LINE IN? Jakby poziomy nie pasowały to zawsze możesz regulować poziom (nagrania i potem wyjściowy) w Adacity. |
| Hants
|
Posted: 4 Pa 2008 17:32:28 Zrobilem to troche inaczej - najpierw zgralem "lewo", pozniej "prawo". Jedynie martwie sie.. roznica 0,7 sekundy (!!!) obu sciezek (na 26 minutach) - oczywiscie po zalapaniu poczatku :-) Program jest tak rozbudowany, ze wykorzystam chyba tylko 3% jego mozliwosci. Dzieki! |
| cerutin
|
Posted: 4 Pa 2008 18:19:22 Wszystko fajnie - ale wlasnie odkrylem, ze wszystkie 3 komputery w
domostwie - maja wejscia mikrofonowe MONO.. :-( Wszystko fajnie, ale nie rozumiem jaki jest sens dyskusji na ten temat tutaj? Odcięli dostęp do grup pl.* i zagranicą już wam nie pomogą np na grupie pl.rec.audio? |
| Hants
|
Posted: 4 Pa 2008 18:29:19 Wszystko fajnie, ale nie rozumiem jaki jest sens dyskusji na ten temat
tutaj? Odcięli dostęp do grup pl.* i zagranicą już wam nie pomogą np na grupie pl.rec.audio? Uzyj kilfajla - mam w dupce, czy mnie czytasz, czy nie. Po drugie - ustaw sobie reguly wiadomosci - nie bedziesz widzial watkow OT lub NTG Po trzecie - ktos odpowiedzial w sensowny i pomocny sposob na moje pytanie juz dwa razy. Po czwarte - wczoraj bylem zdecydowany dac komus zarobic i wyslac kasete gdzies do UK na jej przerobke - zaoszczedzilem sporo kasy i czasu - idea |
|
Jak podaje Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Migracja_ludno%C5%9Bci)
emigracja czy piszc dokadnie migracja jest to:
Przemieszczanie si ludnoci majce na celu zmian miejsca pobytu Przemieszczanie si ludnoci jest cakowicie naturalnym zjawiskiem i wystpowao we wszystkich czasach. Nasilenie si migracji moe nastpi m.in. z przyczyn zej sytuacji gospodarczej w miejscu zamieszkania (migracje ekonomiczne) lub sytuacji politycznej nieodpowiadajcej migrujcym (migracje polityczne). Nieraz lepiej jednak zosta w domu... Czas adowania strony (sek.): 0.427 miniBB.net © 2001-2008 Polityka prywatnoci cb-radio + zabawne gg + op7 + gieda + |