| ° Forum ° Odpowiedz ° Rejestracja ° Szukaj ° | |
| Autogiełda | Pozycjonowanie stron | złote monety - antykwariat |
| Zobacz: / Moje miasto - Olsztyn / Święto Zmarłych |
| Autor | Wiadomość |
| sq4ty
|
Posted: 31 Paź 2007 21:01:32 Jako że jestem jednym z tych "nieudaczników" przebywających na emigracji, Święto Zmarłych mnie omija w tym roku (to chyba dopiero drugi raz w życiu, raz byłam chora jak miałam jakieś 8 lat). Życzę wszystkim cierpliwości w korkach i w szukaniu miejsca do parkowania przy cmentarzach (zwłaszcza przy Poprzecznej). My z rodziną zawsze wstawaliśmy wcześnie, tak żeby jeszcze przed 8:00 wyjechać z domu. Zazwyczaj oszczędzaliśmy na tym nerwy i kupę czasu. W zeszłym roku korek ciągnął się przez całą Limanowskiego (może i Jagiellońską dalej też, pewnie tak, ale nie pamiętam), przez Rondo na pl. Bema i przez kawał Kościuszki w kierunku Filharmonii. A ja akurat wracałam, he he, było coś ok. 11 chyba :). Swoją drogą, będzie mi bardzo brakowało tej atmosfery. Ja naprawdę lubię to święto, nie wiem jak inni. Zawsze stawiałam znicz na grobie Bublewicza... I na zapomnianym jednym takim grobie... Ech... Aż mi się smutno zrobiło, jutro idę tu normalnie do pracy jak każdego zwykłego dnia... Maja |
| JerzyM
|
Posted: 1 Lis 2007 10:27:12 My z rodziną zawsze wstawaliśmy wcześnie, tak żeby jeszcze
przed 8:00 wyjechać z domu. my z rodziną wsiadaliśmy w autobus i większość problemów sama się rozwiązywała :-)) |
| PlaMa
|
Posted: 1 Lis 2007 15:29:31 my z rodziną wsiadaliśmy w autobus i większość problemów sama się
rozwiązywała :-)) busy w korkach nie stoją? pozdrawiam. PlaMa |
| Sharper
|
Posted: 1 Lis 2007 17:52:04 my z rodziną wsiadaliśmy w autobus i większość problemów sama się
rozwiązywała :-)) busy w korkach nie stoją? Ja byłem dziś po 11... zero korków, rondo Bema puste dosłownie... dziwność :) A parkowane w Enerdze :P Pozdrawiam |
| Hautameki
|
Posted: 1 Lis 2007 18:48:46 Jako że jestem jednym z tych "nieudaczników" przebywających na emigracji,
[cut] Wracaj, szkoda życia na te wyjazdy, ceny walut spadają, przestaje się opłacać. |
| sq4ty
|
Posted: 1 Lis 2007 20:59:33 Wracaj, szkoda życia na te wyjazdy, ceny walut spadają, przestaje się
opłacać. No niestety, waluta zaczęła spadać tuż przed tym jak wyjechałam... Ale wolę tu zarabiać mało i robić to co robię niż w Polsce zarabiać mało i szarpać sobie nerwy w szkole z kryminalistami... Maja |
| szauek
|
Posted: 2 Lis 2007 08:46:46 Jako że jestem jednym z tych "nieudaczników" przebywających na
emigracji, Święto Zmarłych Jakie święto? Nie ma takiego święta. http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99to Zazwyczaj oszczędzaliśmy na tym nerwy i kupę czasu. W zeszłym roku
korek ciągnął się przez całą Limanowskiego (może i Jagiellońską dalej też, pewnie tak, ale nie pamiętam), przez Rondo na pl. Bema i przez kawał Kościuszki w kierunku Filharmonii. A ja akurat wracałam, he he, było coś ok. 11 chyba :). Zero policji, ruch prawie zerowy. sz. |
| sq4ty
|
Posted: 3 Lis 2007 16:33:33 Jakie święto? Nie ma takiego święta.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99to Tak, wiem, nawet niedawno czytałam. Ale mi do kościoła daleko raczej, to i nazwa mi jak najbardziej pasuje. Zresztą nazwa jest nieistotna chyba. Maja |
| Joanna
|
Posted: 3 Lis 2007 18:06:32 Swoją drogą, będzie mi bardzo brakowało tej atmosfery. Ja naprawdę lubię to święto, nie wiem jak inni. Zawsze stawiałam znicz na grobie Bublewicza... I na zapomnianym jednym takim grobie... Ech... Aż mi się smutno zrobiło, jutro idę tu normalnie do pracy jak każdego zwykłego dnia... a ja już od jakiś dwóch, trzech lat robię tak: w weekend przed 1 listopada sprzątam groby, wkopuję kwiatki itp, potem w przeddzień 1 listopada, wieczorkiem idę zapalić światełka, które palą się jakies dwie doby i następnie finalnie idę na groby w Dzień Zaduszny, czyli w dzień w który tak naprawdę chodzić się powinno :)). dzieki temu unikam korków i tego całego pierwszolistopadowego szaleństwa. joanna |
|
Jak podaje Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Migracja_ludno%C5%9Bci)
emigracja czy pisząc dokładnie migracja jest to:
Przemieszczanie się ludności mające na celu zmianę miejsca pobytu Przemieszczanie się ludności jest całkowicie naturalnym zjawiskiem i występowało we wszystkich czasach. Nasilenie się migracji może nastąpić m.in. z przyczyn złej sytuacji gospodarczej w miejscu zamieszkania (migracje ekonomiczne) lub sytuacji politycznej nieodpowiadającej migrującym (migracje polityczne). Nieraz lepiej jednak zostać w domu... Czas ładowania strony (sek.): 0.421 miniBB.net © 2001-2009 Polityka prywatności cb-radio + zabawne gg + op7 + giełda + |