| Zobacz: / Moje miasto - Bydgoszcz / Poseł Bestry i jego latanie, czyli wielkiego wstydu ciąg dlaszy..... |
| Autor | Wiadomość |
| Adrianoo
|
Posted: 21 Lip 2006 07:56:50 Poseł Bestry i jego latanie [gazeta.pl] Jan Bestry uparcie domaga się, żeby obsługa lotnisk traktowała go jak króla albo prezydenta. Sprawą przechodzenia bydgoskiego parlamentarzysty przez lotniskowe bramki zajęli się już wicepremier i marszałek Sejmu RP Bestry zaraz po wyborze na posła we wrześniu ub. roku stał się postrachem polskich portów lotniczych. Tak się składa, że poseł często gości na lotniskach: jest wielkim pasjonatem latania, ma dwa prywatne samoloty, zasiada w sejmowej podkomisji do spraw lotnictwa. Usilnie twierdzi, że nie musi poddawać się takim samym procedurom kontrolnym, jak wszyscy pasażerowie. Spór idzie o przejście przez bramkę z wykrywaczem metali. Zgodnie z rozporządzeniem rządu o ochronie lotnictwa cywilnego, z tego obowiązku zwolnieni są: prezydent RP, premier, marszałkowie Sejmu i Senatu oraz głowy innych państw przybywające do Polski. Bestry dowodzi, że przywilej należy się także jemu. Już trzykrotnie "Gazeta" opisywała awantury, jakie poseł wywołał właśnie z powodu nieszczęsnego rozporządzenia. Ostatnio w czerwcu nakrzyczał na bydgoskich strażników granicznych, wymachując poselską legitymacją. Wezwał też telefonicznie dyrektora portu lotniczego. Strażnicy nie dali się zastraszyć parlamentarzyście. Najpierw zmusili posła do kontroli, a później sporządzili raport i wysłali go do warszawskiej centrali. Stamtąd dokument trafił na biurko szefa MSWiA, wicepremiera Ludwika Dorna. Tomasz Skłodowski, rzecznik prasowy wicepremiera: - Po dokładnej analizie sprawy doszliśmy do wniosku, że nastąpiło naruszenie etyki poselskiej. Poseł domagał się od funkcjonariuszy państwowych, nienależnych mu przywilejów. Minister przesłał informację o wybryku Bestrego do marszałka Sejmu Marka Jurka. To rozjuszyło posła Bestrego. - Chroni mnie poselski immunitet i pogranicznicy na bydgoskim lotnisku, zmuszając mnie do kontroli, po prostu go naruszyli - twierdzi w rozmowie z "Gazetą". - Nie jest pan prezydentem ani królem, obowiązuje więc pana kontrola - zauważamy. - Rzeczywiście, nie jestem. Ale zmuszać mnie do niczego nie wolno. To złamanie prawa. Bestry zapowiada, że zaraz po powrocie z urlopu złoży w bydgoskiej prokuraturze zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez pograniczników z lotniska. - To zemsta za skargę do ministra? - pytamy. - Oczywiście że nie. Chcę tylko być traktowany tak, jak gwarantuje mi prawo. Pogranicznicy ze spokojem przyjęli zapowiedzi Bestrego: - Postępowaliśmy zgodnie z procedurami, które obowiązują nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Nie boimy się śledztwa - mówi pułkownik Wojciech Lechowski z biura prasowego Straży Granicznej. Jacek Gałęzewski |
|
Jak podaje Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Migracja_ludno%C5%9Bci)
emigracja czy pisząc dokładnie migracja jest to:
Przemieszczanie się ludności mające na celu zmianę miejsca pobytu Przemieszczanie się ludności jest całkowicie naturalnym zjawiskiem i występowało we wszystkich czasach. Nasilenie się migracji może nastąpić m.in. z przyczyn złej sytuacji gospodarczej w miejscu zamieszkania (migracje ekonomiczne) lub sytuacji politycznej nieodpowiadającej migrującym (migracje polityczne). Nieraz lepiej jednak zostać w domu... © 2001-2012 Polityka prywatności cb-radio + zabawne gg + katrina + op7 + kinia + |