| ° Forum ° Odpowiedz ° Rejestracja ° Szukaj ° | |
| Autogiełda | Pozycjonowanie stron | złote monety - antykwariat |
| Zobacz: / Moje miasto - Bydgoszcz / Spichrze będą odbudowane |
| Autor | Wiadomość |
| Adrianoo
|
Posted: 9 Lis 2005 09:21:27 Spichrze będą odbudowane [gazeta.pl] Jedna z symbolicznych budowli Bydgoszczy - spichrze nad Brdą - wrócą do swego dawnego kształtu. Znalazł się inwestor, który chce odbudować dwa budynki strawione przed 45 laty przez pożar Fragment ziemi obok dzisiejszych spichrzy na Rybim Rynku kupiła firma developerska "Euro-Marc", która buduje obiekty pod sprzedaż i wynajem. W naszym mieście zamierza w przyszłym roku rozpocząć odbudowę dwóch spichrzy zniszczonych w czasie pożaru. - Mamy klienta, który jest bardzo zainteresowany umieszczeniem w tym miejscu siedziby. Jest to bank, ale do czasu zakończenia negocjacji i podpisania umów nie mogę zdradzić innych szczegółów. Zapewniam jednak, że w tak prestiżowym miejscu znajdzie się bardzo prestiżowa instytucja - mówi Marek Marciniak, właściciel firmy. - Chcemy rozpocząć inwestycję w 2006 roku. Nowe spichrze staną ok. 1,5 metra od ściany obecnie istniejących, które są siedzibą Muzeum Okręgowego, zajmując część parkingu naprzeciwko ul. Grodzkiej. Inwestor wystąpił już do Urzędu Miejskiego o wydanie warunków zabudowy. - W tej chwili czekamy na uzupełnienie dokumentacji - wyjaśnia Katarzyna Łaskarzewska-Karczmarz, zastępca dyrektora wydziału administracji budowlanej Ratusza. - Jeżeli już wydamy warunki, będzie trzeba jeszcze uzyskać pozwolenie na budowę. Dodaje, że na inwestora będzie na pewno postawiony wymóg odtworzenia spichrzy, żeby na zewnątrz wyglądały tak samo jak przed pożarem. - W środku dopuszczamy większą dowolność i będzie tu wiele zależało od inwencji projektantów - mówi. Marciniak zapewnia, że stanie na głowie, żeby spełnić oczekiwania miasta. Obawia się jednak, że negocjacje mogą się przedłużać, jeżeli Ratusz będzie domagał się przebudowy okolicznego układu ulic. Dokładne oczekiwania w tej sprawie mają być znane w ciągu kilku tygodni. - Będziemy prowadzić negocjacje i mam nadzieję, że ta jedna z najbardziej prestiżowych nieruchomości w mieście wkrótce powstanie - mówi. Maria Kuleszowa, mieszkająca od 85 lat w Bydgoszczy - Dla mnie spichrze są symbolem Bydgoszczy i w mojej pamięci na zawsze pozostanie widok pięciu, a nie trzech tych budynków. Ponieważ ul. Mostowa była zabudowana, to widać je było dopiero po wejściu na most. Pamiętam, jak przed wojną z mamą i siostrą chodziłam tam na spacery w kierunku Rybiego Rynku, z którego odpływały parowe stateczki spacerowe. Samego pożaru w 1960 roku nie widziałam, ale idąc tam kilka dni po owym zdarzeniu, zobaczyłam przygnębiający widok zniszczonych budynków. Zawsze miałam nadzieję, że zostaną one szybko odbudowane. Do dzisiaj się tego nie doczekałam. Dlatego bardzo się cieszę, że teraz te plany zostaną zrealizowane. Troszkę się obawiam, że mogą postawić tutaj coś nowoczesnego, a to nie byłoby dobre dla miasta. Wierzę, że nowe spichrze będą wyglądały tak samo, jak te historyczne. Krzysztof Aładowicz |
|
Jak podaje Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Migracja_ludno%C5%9Bci)
emigracja czy pisząc dokładnie migracja jest to:
Przemieszczanie się ludności mające na celu zmianę miejsca pobytu Przemieszczanie się ludności jest całkowicie naturalnym zjawiskiem i występowało we wszystkich czasach. Nasilenie się migracji może nastąpić m.in. z przyczyn złej sytuacji gospodarczej w miejscu zamieszkania (migracje ekonomiczne) lub sytuacji politycznej nieodpowiadającej migrującym (migracje polityczne). Nieraz lepiej jednak zostać w domu... Czas ładowania strony (sek.): 0.012 miniBB.net © 2001-2009 Polityka prywatności cb-radio + zabawne gg + op7 + giełda + |