| ° Forum ° Odpowiedz ° Rejestracja ° Szukaj ° | |
| Autogiełda | Pozycjonowanie stron | złote monety - antykwariat |
| Zobacz: / Moje miasto - Bydgoszcz / AWACOM - jak jest z tymi karami za udostępnianie netu? |
| Autor | Wiadomość |
| Tomasz H.
|
Posted: 27 Lip 2007 23:24:38 Witam, Otóż niedawno zmieniłem miejsce zamieszkania niedaleko od moich rodziców. Z pewnością w obydwu tych mieszkaniach będzie potrzebny internet, więc... Zastanawiam się jak to jest w AWACOMie z tymi karami za udostępnianie łącza: "Kara za udostępnienie usługi dostępu do internetu poza lokal użytkownika (za jedno zdarzenie): 4 000,00 zł" Więc: 1. Krótko, czy Waszym zdaniem dostawca netu może jednoznacznie ustalić, że rozdziela się łącze przy użyciu sprzętowego routera ze switchem? 2. Czy wiecie coś o przypadkach takich kar, czy bardziej jest to na postrach i nie sprawdzają tego? Pozdrawiam |
| JareC
|
Posted: 28 Lip 2007 07:13:00 1. Krótko, czy Waszym zdaniem dostawca netu może jednoznacznie ustalić, że rozdziela się łącze przy użyciu sprzętowego routera ze switchem? Może zwłaszcza przy takich urządzeniach. Jednak zazwyczaj praktyki te nie są stosowane. Może mają jakąś promocyjną cenę na 2gi komputer ;d ?? |
| Konrad Baśkiewic
|
Posted: 28 Lip 2007 09:31:49 1. Krótko, czy Waszym zdaniem dostawca netu może jednoznacznie ustalić,
że rozdziela się łącze przy użyciu sprzętowego routera ze switchem? Teoretycznie można, od liczenia TTL do (jeśli coś takiego Awacom ma) programu do łączenia z netem. A nawet w modem czy switch dostarczany od Awacomu może być coś wbudowane od sprawdzania pakietow. 2. Czy wiecie coś o przypadkach takich kar, czy bardziej jest to na
postrach i nie sprawdzają tego? Nie sądzę, aczkolwiek możliwe. Jednak zamiast Awacomu rozważ oferty Netii, GTS, TP, dalej mi się wymieniać nie chce ;) |
| Tomasz H.
|
Posted: 28 Lip 2007 19:18:17 2. Czy wiecie coś o przypadkach takich kar, czy bardziej jest to na
postrach i nie sprawdzają tego? Nie sądzę, aczkolwiek możliwe. Jednak zamiast Awacomu rozważ oferty Netii, GTS, TP, dalej mi się wymieniać nie chce ;) A nie wydaje Wam się, że kara 4 tysi PLN jest delikatnie mówiąc zbyt wygórowana z powodu złamania postanowień regulaminu? Czy wysokości tej kary nie reguluje przypadkiem Kodeks Handlowy lub jakiś inny? Pozdrawiam Tomasz |
| Piotr
|
Posted: 30 Lip 2007 06:33:15 A nie wydaje Wam się, że kara 4 tysi PLN jest delikatnie mówiąc zbyt wygórowana z powodu złamania postanowień regulaminu? Czy wysokości tej kary nie reguluje przypadkiem Kodeks Handlowy lub jakiś inny? Pozdrawiam Tomasz jest, dlatego najlepiej jak najdalej od takich dostawców. |
| Konrad Baśkiewic
|
Posted: 30 Lip 2007 23:18:54 Ależ nikt nie każe płacić za wpinanie kolejnych komputerów. Kosztują
(raczej kosztowały, bo teraz nie widzę tego w cenniku) dodatkowe gniazdka w domu, jeśli ktoś naprawdę nie jest w stanie sobie poradzić inaczej. Chyba, że widzieliśmy inne umowy i/lub regulaminy. No, dobra - sposoby są na to, chociażby dzielenie Internetu przez serwer, ale zakładamy że się na tym nie znamy. Inna sprawa, że koszt utrzymanie kolejnej pary skrętki to pewnie jakieś
pół grosza miesięcznie, więc ceny rzędu kilkudziesięciu złotych były przegięciem. To chyba żaden problem w XXI wieku? I zakładamy, że nie klonujemy maców... Generalnie - sam cennik odrzuca od kupna łącza tam, przynajmniej mnie. Nie mam ochoty bawić się w kotka i myszkę z usługowcą. Jak ktoś ma w domu dwa komputery to już tam jakieś gniazdka, srastka - a można wziąć Neostrade, Netie czy kto sobie woli - w obrębie lokalu w większości przypadków możesz podłączyć i 100 komputerów ;) |
| Wojtek Kaniewski
|
Posted: 31 Lip 2007 17:41:07 Nie mam ochoty bawić się w kotka i myszkę z usługowcą. Jak ktoś ma w
domu dwa komputery to już tam jakieś gniazdka, srastka - a można wziąć Neostrade, Netie czy kto sobie woli - w obrębie lokalu w większości przypadków możesz podłączyć i 100 komputerów ;) To samo możesz zrobić w Awacomie, bo nikt nie zabrania Ci podłączyć 100 komputerów do tego samego łącza, póki nie wynosisz pakietów poza lokal. _Jeśli_ nie chcesz, albo nie umiesz bawić się w routery czy serwery, mogą/mogli podłączyć Ci drugie gniazdko za odpowiednią opłatą. Ale żeby nie było za słodko, potencjalnym zainteresowanym ofertą Awacomu radzę dowiedzieć się, czy dana lokalizacja jest połączona z resztą świata światłowodem czy radiówką. Przynajmniej w moim bloku radiówka zbyt często sprawia problemy, więc o rezygnacji z telefonu stacjonarnego na rzecz VoIP, póki co, mogę tylko pomarzyć. w. |
| Wojtek Kaniewski
|
Posted: 31 Lip 2007 17:42:56 1. Krótko, czy Waszym zdaniem dostawca netu może jednoznacznie ustalić,
że rozdziela się łącze przy użyciu sprzętowego routera ze switchem? Może, ale bardzo ciężko będzie udowodnić, że sieć udostępniono poza lokal, jeśli nikt nie złapie za rękę (albo kabel). w. |
| spa
|
Posted: 31 Lip 2007 18:17:51 Może, ale bardzo ciężko będzie udowodnić, że sieć udostępniono poza
lokal, jeśli nikt nie złapie za rękę (albo kabel). Można rozdzielić radiowo to wtedy nie złapią za kabel. Najgorsze w sieciach osiedlowcyh jest blokowanie portów i limitowanie transferów ze względu na porty czy usługi. |
| spa
|
Posted: 1 Sier 2007 20:40:49 Tak przy okazji, to który operator udostępniający sieć przez ethernet,
_nie_ przywiązuje adresu MAC do klienta? Przecież to proszenie się o kłopoty, bo skąd potem sprawdzić, kto broi w sieci? Tylko zarządzalne switche wykryją kto broi w sieci. Kumaci zmienią IP i MAC na właściwe i po ptakach. |
| Konrad Baśkiewic
|
Posted: 1 Sier 2007 21:15:05 Tak przy okazji, to który operator udostępniający sieć przez ethernet,
_nie_ przywiązuje adresu MAC do klienta? Przecież to proszenie się o kłopoty, bo skąd potem sprawdzić, kto broi w sieci? A na ethernecie Radius nie zaśmiga? |
| Wojtek Kaniewski
|
Posted: 1 Sier 2007 23:54:14 Tylko zarządzalne switche wykryją kto broi w sieci. (...)
Patrząc na ciągłe narzekania na bydgoskich providerów, ciężko jest mi sobie wyobrazić, żeby któregokolwiek z nich było stać na wpięcie kilkuset czy kilku tysięcy klientów do zarządzalnych switchy ;) w. |
| Wojtek Kaniewski
|
Posted: 2 Sier 2007 00:03:00 Tak przy okazji, to który operator udostępniający sieć przez ethernet,
_nie_ przywiązuje adresu MAC do klienta? Przecież to proszenie się o kłopoty, bo skąd potem sprawdzić, kto broi w sieci? A na ethernecie Radius nie zaśmiga? Można też rozdawać klientom tokeny, tylko kto będzie chciał płacić za tak upierdliwy dostęp do sieci? Nie wiem jak inni, ale ja bym z góry olał operatora, który wymaga ode mnie więcej niż podłączenie kabla i utrudnia mi podłączanie urządzeń innych niż pecety z windowsami. Dlatego ciekawi mnie, jak inni bydgoscy operatorzy sobie z tym radzą. Żadnej kontroli? A może jednak jakieś PPPoE czy inne 802.1X? w. |
| Konrad Baśkiewic
|
Posted: 2 Sier 2007 11:57:12 Może, ale bardzo ciężko będzie udowodnić, że sieć udostępniono poza
lokal, jeśli nikt nie złapie za rękę (albo kabel). Można rozdzielić radiowo to wtedy nie złapią za kabel. Najgorsze w sieciach osiedlowcyh jest blokowanie portów i limitowanie transferów ze względu na porty czy usługi. I brak zewnętrznego IP, jest jedno dla danej bramy. Możliwe, że się mylę, ale tak ma chyba Alfa. |
| jawi
|
Posted: 17 Sier 2007 17:02:44 1. Krótko, czy Waszym zdaniem dostawca netu może jednoznacznie ustalić, że
rozdziela się łącze przy użyciu sprzętowego routera ze switchem? Zawsze może, a jak zaczniesz ukrywać różnymi technikami to kwestia tego czy będzie mu się chciało szukać, choć jak będzie miał podejrzenia to na pewno będzie |
|
Jak podaje Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Migracja_ludno%C5%9Bci)
emigracja czy pisząc dokładnie migracja jest to:
Przemieszczanie się ludności mające na celu zmianę miejsca pobytu Przemieszczanie się ludności jest całkowicie naturalnym zjawiskiem i występowało we wszystkich czasach. Nasilenie się migracji może nastąpić m.in. z przyczyn złej sytuacji gospodarczej w miejscu zamieszkania (migracje ekonomiczne) lub sytuacji politycznej nieodpowiadającej migrującym (migracje polityczne). Nieraz lepiej jednak zostać w domu... Czas ładowania strony (sek.): 0.400 miniBB.net © 2001-2009 Polityka prywatności cb-radio + zabawne gg + op7 + giełda + |