| ° Forum ° Odpowiedz ° Rejestracja ° Szukaj ° | |
| Autogiełda | Pozycjonowanie stron | złote monety - antykwariat |
| Zobacz: / Moje miasto - Łódź / Filharmonia - UsĹ�yszymy PieĹ�ni wÄ�drownego czeladnika ! |
| Autor | Wiadomość |
| Bzdzisio
|
Posted: 16 Mar 2010 21:31:47 Może wiesz czy koncert o którym piszesz zarobi na siebie. Ceny biletów niskie. Budynek ogromny i kosztowny w utrzymaniu. Pracuje w nim wiele osób. Zaproszeni artyści też darmo nie będą grali. Wiesz może ile muszą dopłacić do interesu ci co nigdy w filharmonii nie byli i nie będą? Czy ma rację kogutek? Na przykład mnie słoń na ucho nadepnął i obce mi są przeżycia mojego przyjaciela i kolegi z klasy, któremu łzy z oczu płynęły na koncercie, gdy ja się potwornie nudziłem. Ale spośród naszej grupy uczniów trzech równoległych klas Liceum im. Kopernika wielu było wrażliwych mniej od niego, a bardziej ode mnie. Minęło od tamtego czasu ponad 50 lat, ale wiem na pewno, że dla tych bardziej wrażliwych - obojętne na co: muzykę, rzeźbę, malarstwo, poezję, matematykę, literaturę piękną - trzeba utrzymywać filharmonie, akademie sztuki, uniwersytety filologiczne, medyczne, techniczne - wszystko to, co pozornie "kosztuje a chleba nie daje". Słowo "kultura" w szerokim znaczeniu to uprawianie, dlatego nasz poziom kultury wymaga od nas, abyśmy utrzymywali np. filharmonie i uniwersytety, do których (kazdego osobno) chodzi może 2% łodzian.a może i tego nie. Bo są potrzebne. Kościoły też są potrzebne, ale do kościołów chodzi 95% Polaków i kładzie na tacę co tydzień jakieś brzęki a niektórzy nawet szelesty. Niedługo będą się pewnie w Łodzi odbudowywać żydowskie bożnice, bardzo być może że liczba muzułmanów wzrośnie na tyle, że potrzebny im będzie meczet. To niech sobie sami kupią działkę i sami zbudują, grosza z miejskich nie powinni dostać. I dlatego z okazji wizyty Najświętszej Panienki na strojenie miasta za miejskie - zgody nie powinno być, a na koncert owszem.. |
| KDK
|
Posted: 17 Mar 2010 09:04:29 Nie znam się na tym co piszesz. Z wyjątkiem kilku nazwisk reszta osób jest mi nieznana. "a kto to jest ten stary pryk Mussorgski ?" - John Lennon 1967 r. Ktoś kto interesuje się koncertami filharmonicznymi na pewno śledzi repertuar, a pozostałych niewiele to obchodzi. Szkoda, że nie napisałeś o wystawie ptaków egzotycznych w ŁDK, bo na to chciałem sie wybrać. |
|
Jak podaje Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Migracja_ludno%C5%9Bci)
emigracja czy pisząc dokładnie migracja jest to:
Przemieszczanie się ludności mające na celu zmianę miejsca pobytu Przemieszczanie się ludności jest całkowicie naturalnym zjawiskiem i występowało we wszystkich czasach. Nasilenie się migracji może nastąpić m.in. z przyczyn złej sytuacji gospodarczej w miejscu zamieszkania (migracje ekonomiczne) lub sytuacji politycznej nieodpowiadającej migrującym (migracje polityczne). Nieraz lepiej jednak zostać w domu... Czas ładowania strony (sek.): 0.009 miniBB.net © 2001-2010 Polityka prywatności cb-radio + zabawne gg + katrina + op7 + giełda + kinia + |