| ° Forum ° Odpowiedz ° Rejestracja ° Szukaj ° | |
| Autogiełda | Pozycjonowanie stron | złote monety - antykwariat |
| Zobacz: / Górny Śląsk - dyskusja / Pieniądze z ue - brak chętnych!! |
| Autor | Wiadomość |
| Jan Fasola
|
Posted: 24 Wrz 2006 20:25:54 Zapisałem się ostatnio na świetne szkolenia z metodologii ITIL w Altkomie i bezpieczeńswa Linuksa w Zabrzu. Szkolenia w 80% dofinansowuje ue. I co się okazuje? Szkolenia się nie odbędą bo brakuje chętnych! Na te same szkolenia w Krakowie się nie dostanę, bo już dawno szystkie miejca zarezerwowane! Dlaczego? Może na prawdę Śląsk powinien dostawać mniejsze dotacje, skoro nie umiemy z nich korzystać? A może ludzie na Śląsku, nie wierzą, że można coś dostać za darmo? Pozdrawiam Jarek |
| sweet_lobo
|
Posted: 24 Wrz 2006 20:36:16 Zapisałem się ostatnio na świetne szkolenia z metodologii ITIL w Altkomie
i bezpieczeńswa Linuksa w Zabrzu. Szkolenia w 80% dofinansowuje ue. I co się okazuje? Szkolenia się nie odbędą bo brakuje chętnych! Na te same szkolenia w Krakowie się nie dostanę, bo już dawno szystkie miejca zarezerwowane! Dlaczego? Może na prawdę Śląsk powinien dostawać mniejsze dotacje, skoro nie umiemy z nich korzystać? A może ludzie na Śląsku, nie wierzą, że można coś dostać za darmo? Napisz wiecej informacji co i jak? |
| Bartek
|
Posted: 24 Wrz 2006 20:38:32 Napisz wiecej informacji co i jak?
Rowniez sie pod tym podpisuje bo pierwsze slysze, a sledze promocje w szkoleniach ;) |
| Jan Fasola
|
Posted: 24 Wrz 2006 20:50:40 Napisz wiecej informacji co i jak?
już odpowiadam: szkolenia o których piszę dofinansowane są z funduszu EFS. Informacje o szkolenia altkomu znajdziecie tutaj: http://www.altkom.pl/efs.html i tutaj: http://www.altkom.pl/efs/pliki/Kalendarium_EFS_II_kwartal_2006.pdf zabrzańskie szkolenia o których wspominałem można namierzyć tutaj: http://www.epracownik.edu.pl/ Więcej informacji o szkoleniach, nie tylko dofinansowanych ale i całkowicie bezpłatnych można namierzyć na http://www.inwestycjawkadry.info.pl/ i http://www.parp.gov.pl/ pozdrawiam Jarek |
| Viking
|
Posted: 25 Wrz 2006 06:47:34 Zapisałem się ostatnio na świetne szkolenia z metodologii ITIL w Altkomie
i bezpieczeńswa Linuksa w Zabrzu.
Szkolenia w 80% dofinansowuje ue. I co się okazuje? Szkolenia się nie odbędą bo brakuje chętnych! Na te same szkolenia w Krakowie się nie dostanę, bo już dawno szystkie miejca zarezerwowane! Dlaczego? Może na prawdę Śląsk powinien dostawać mniejsze dotacje, skoro
nie umiemy z nich korzystać? A może ludzie na Śląsku, nie wierzą, że można coś
dostać za darmo? nikt nie wie ze takie sa organizowane... |
| Henryk "Plumski" Plumowski
|
Posted: 25 Wrz 2006 07:13:14 Pewna osoba, czyli Jan Fasola oświadczyła nam oto tak, jak widać poniżej: A może
ludzie na Śląsku, nie wierzą, że można coś dostać za darmo? Pozdrawiam Jarek Co źle robię? Nie ma nic. http://www.inwestycjawkadry.info.pl/?PHPSESSID=87cb2a947439c7c8b14dc05b32bd8ccb&dz=3&pd=2&szukana=11 |
| Jan Fasola
|
Posted: 25 Wrz 2006 07:52:43 Co źle robię?
Nie ma nic. http://www.inwestycjawkadry.info.pl/?PHPSESSID=87cb2a947439c7c8b14dc05b32bd8ccb &dz=3&pd=2&szukana=11 Dziwne... u mnie działa: http://www.inwestycjawkadry.info.pl/?PHPSESSID=87cb2a947439c7c8b14dc05b32bd8ccb&dz=2&pd=3&szukana=11 albo tak: http://www.inwestycjawkadry.info.pl/?PHPSESSID=87cb2a947439c7c8b14dc05b32bd8ccb&dz=3&pd=4&szukana=on tyle, że PHPSESSID to pewnie jakiś identyfikator sesji, więc spróbuj wpisać: http://www.inwestycjawkadry.info.pl/?dz=2&pd=3&szukana=11 albo: http://www.inwestycjawkadry.info.pl/?dz=3&pd=4&szukana=on :) pozdrawiam Jarek |
|
Posted: 25 Wrz 2006 08:18:46 Pewna osoba, czyli Jan Fasola oświadczyła nam oto tak, jak widać poniżej: Co źle robię?
Nie ma nic. http://www.inwestycjawkadry.info.pl/?PHPSESSID=87cb2a947439c7c8b14dc05b32bd8ccb &dz=3&pd=2&szukana=11
Dziwne... u mnie działa: Śląsk według "Wyszukiwanie wg województwa" daje wynik zero. Tutaj http://www.inwestycjawkadry.info.pl/?dz=3&pd=4 to inna broszka. |
| Wojciech Kulesza
|
Posted: 25 Wrz 2006 08:57:30 Pewna osoba, czyli Jan Fasola
oświadczyła nam oto tak, jak widać poniżej: Co źle robię? Nie ma nic. http://www.inwestycjawkadry.info.pl/?PHPSESSID=87cb2a947439c7c8b14dc05b32bd8ccb &dz=3&pd=2&szukana=11
Dziwne... u mnie działa: Śląsk według "Wyszukiwanie wg województwa" daje wynik zero. Tutaj http://www.inwestycjawkadry.info.pl/?dz=3&pd=4 to inna broszka. No bo to nie jest takie jednoznaczne. Głos krytyki został przyjęty, będziemy analizować czemu tak się dzieje i ew. poprawimy. Pzdr Wojtek |
|
Posted: 25 Wrz 2006 09:12:49 Pewna osoba, czyli Wojciech Kulesza oświadczyła nam oto tak, jak widać poniżej: No bo to nie jest takie jednoznaczne. Głos krytyki został przyjęty,
będziemy analizować czemu tak się dzieje i ew. poprawimy. Pzdr Wojtek Dziękuję za reakcję i polecam się na przyszłość... |
| Laris
|
Posted: 25 Wrz 2006 10:35:22 Zapisałem się ostatnio na świetne szkolenia z metodologii ITIL w Altkomie
i bezpieczeńswa Linuksa w Zabrzu.
Szkolenia w 80% dofinansowuje ue. I co się okazuje? Szkolenia się nie odbędą bo brakuje chętnych! Na te same szkolenia w Krakowie się nie dostanę, bo już dawno szystkie miejca zarezerwowane! Dlaczego? Może na prawdę Śląsk powinien dostawać mniejsze dotacje, skoro
nie umiemy z nich korzystać? A może ludzie na Śląsku, nie wierzą, że można coś
dostać za darmo? A ja mialem inna sytuacje. Wiedzialem, ze bedzie szkolenie z j.angielskiego, tylko nie ma jeszcze zapisow. Dzien poprzedzajacy zapisy powiedziano mi, ze od jutra beda zapisy. W dniu zapisow o godzinie 8-9 rano juz nie bylo miejsc!! Laskawie wpisali mnie na liste rezerwowych. Krew mnie zalala. Rodziny pozapisywali i zadowoleni. Tak to u nas dziala. Wcale sie nie dziwie, ze ludzie potem olewaja te szkolenia. pozdrawiam Laris |
| MM
|
Posted: 25 Wrz 2006 13:20:01 Zapisałem się ostatnio na świetne szkolenia z metodologii ITIL w Altkomie
i bezpieczeńswa Linuksa w Zabrzu. Szkolenia w 80% dofinansowuje ue. I co się okazuje? Szkolenia się nie odbędą bo brakuje chętnych! Na te same szkolenia w Krakowie się nie dostanę, bo już dawno szystkie miejca zarezerwowane! Dlaczego? Może na prawdę Śląsk powinien dostawać mniejsze dotacje, skoro nie umiemy z nich korzystać? A może ludzie na Śląsku, nie wierzą, że można coś dostać za darmo? Pozdrawiam Jarek Już dawno stwierdziłem, że większość młodych mieszkańc ów Śląska, to śmierdzące lenie... Wielu s niuch zamiast się zabrać za jakąś robotę, woli nżebrać po knajpach... A A |
|
Posted: 25 Wrz 2006 13:35:36 Pewna osoba, czyli MM oświadczyła nam oto tak, jak widać poniżej: Już dawno stwierdziłem, że większość młodych mieszkańc ów Śląska, to
śmierdzące lenie... Wielu s niuch zamiast się zabrać za jakąś robotę, woli nżebrać po knajpach... "...większość młodych... to śmierdzące lenie...zamiast się zabrać za" sprawdzenie pisowni *przed* , wysyła takie babole na grupy. :-D |
| Jan Fasola
|
Posted: 25 Wrz 2006 14:07:52 Oh! Jak ja uwielbiam wypowiedzi tych mistrzów statystyki, którzy doskonale wiedzą jaka jest większość... Drogi MM, mam do Ciebie jedną prośbę, przy następnej wypowiedzi usuń mój cytat, żeby przypadkiem nas nie łączono. OK? Pozdrawiam Jarek |
| Bartek
|
Posted: 25 Wrz 2006 14:43:41 Zapisałem się ostatnio na świetne szkolenia z metodologii ITIL w Altkomie i
bezpieczeńswa Linuksa w Zabrzu. Szkolenia w 80% dofinansowuje ue. I co się okazuje? Szkolenia się nie odbędą bo brakuje chętnych! Na te same szkolenia w Krakowie się nie dostanę, bo już dawno szystkie miejca zarezerwowane! Dlaczego? Może na prawdę Śląsk powinien dostawać mniejsze dotacje, skoro nie umiemy z nich korzystać? A może ludzie na Śląsku, nie wierzą, że można coś dostać za darmo? Szczerze mowiac nie moglem sie doszukac w regulaminie tych szkolen w ramach EFS i mam takie pytanie. Czy na takie szkolenie do ktorych 80% doplaca UE musi skierowac pracodawca? Czy sam moge sobie isc do takiego osrodka, zapisac sie na liste i czekac az sie zbierze odpowiednia ilosc chetnych na dane szkolenie? Pytam poniewaz patrzac na oferte to jest naprawde ciekawie i az dziwne ze nie ma chetnych... |
| Jan Fasola
|
Posted: 25 Wrz 2006 15:28:03 Szczerze mowiac nie moglem sie doszukac w regulaminie tych szkolen w
ramach EFS i mam takie pytanie. Czy na takie szkolenie do ktorych 80% doplaca UE musi skierowac pracodawca? Czy sam moge sobie isc do takiego osrodka, zapisac sie na liste i czekac az sie zbierze odpowiednia ilosc chetnych na dane szkolenie? Pytam poniewaz patrzac na oferte to jest naprawde ciekawie i az dziwne ze nie ma chetnych... Z tym kierowaniem przez pracodawcę, i % odpłatności jest różnie. To czy musi Cię skierować pracodawca, zależy od tego co założył autor programu. Od czego zależy % odpłatności, nie mam pojęcia. Np. szkolenia z bezpieczeństwa które znajdziesz na www.rig.katowice.pl są całkowicie bezpłatne i wystarczy być mieszkańcem naszego województwa. Mam jednak wrażenie, że większość szkoleń wymaga skierowania przez pracodawcę. Jest jeszcze jeden problem, w większości przypadków pracodawca nie może należeć do sfery budżetowej :( Ale można być osobą fizyczną prowadzącą działalność... Znam przypadki, że ludzie dogadują się z pazernym pracodawcą i sami pokrywają koszty, byle tylko dostać skierowania. Nie wiem czy zawsze tak jest, ale w wypadku szkoleń które mnie interesowały, pracodawca otrzymywał zwrot wynagrodzenia pracownika za okres szkolenia, zwrot kosztów noclegów i dojazdów. Pozdrawiam Jarek |
| Aganieshka
|
Posted: 25 Wrz 2006 17:55:55 /cut/ A ja mialem inna sytuacje. Wiedzialem, ze bedzie szkolenie z j.angielskiego, tylko nie ma jeszcze zapisow. Dzien poprzedzajacy zapisy powiedziano mi, ze od jutra beda zapisy. W dniu zapisow o godzinie 8-9 rano juz nie bylo miejsc!! Laskawie wpisali mnie na liste rezerwowych. Krew mnie zalala. Rodziny pozapisywali i zadowoleni. Tak to u nas dziala. Wcale sie nie dziwie, ze ludzie potem olewaja te szkolenia. jasne. z mojej firmy na szkolenia chodzily 4 osoby. dlatego ze znalazlam linka i im podeslalam. nikt nie mial nigdzie rodziny. tylko ze po wpisaniu na liste rezerwowa dzwonili co jakis czas zeby sprawdzic czy cos sie nie zwolnilo. masa osob rezygnowala bo nie pasowaly im terminy, poziomy albo godziny (sama tak musialam zrobic). za to udalo mi sie dostac na studia podyplomowe, ktore sa dla mnie dosc interesujace. cena: 1/6 tego, ile wynosi normalna stawka. z tego co wiem, to zapisy przyjmowali praktycznie przez dwa miesiace, skonczyli na tydzien przed rozpoczeciem zajec. pzdr, aga Trzeba Tylko Chciec |
| Als
|
Posted: 25 Wrz 2006 19:42:34 Laskawie wpisali mnie na liste rezerwowych. Krew mnie zalala. Rodziny
pozapisywali i zadowoleni. Tak to u nas dziala. Wcale sie nie dziwie, ze ludzie potem olewaja te szkolenia. Tak to u nas nie działa. Przykładami służę osobiście: - chodzę od listopada zeszłego roku na kurs niemieckiego finansowany w całości przez EFS. Nie jestem rodziną ani nawet znajomym nikogo ze szkoły prowadzącej kurs, po prostu się zapisałem. Mało tego - w mojej grupie jest 7 osób i żadna nie dostała się po znajomości. - zapisałem się na podyplomowe studia na AE finansowane w 80% przez UE. Zostałem zakwalifikowany bez problemu. W końcu zrezygnowałem, bo nie wyrobiłbym czasowo, ale gdybym zdecydował się na tryb życia: praca 8.30-16.30 5 dni w tygodniu, niemiecki 17.00-19.00 dwa razy w tygodniu, studia co drugi weekend, to bym bez problemu studiował, a jedyną moją znajomością w AE był fakt, że kilka lat temu robiłem tam studia uzupełniające, więc wątpię, żeby to decydowało, tym bardziej, że rozpoczęcie zajęć przeciągało się ze względu na brak chętnych do skompletowania 30-osobowej grupy (a tematem studiów miał być "Audyt systemów informatycznych") - w RIG zapisałem się na szkolenie z zakresu finansowania inwestycji w przedsiębiorstwach z funduszy unijnych finansowane w całości z EFS. Bez problemu zostałem wpisany i odbyłem to szkolenie bez żadnych znajomości w RIG. Może więc czasem warto poszukać nie tydzień przed rozpoczęciem zajęć, tylko trochę wcześniej? Ja też byłem w sytuacji podobnej - znalazłem szkolenie z zakresu ratownictwa medycznego, do rozpoczęcia zajęć zostało 10 dni i miejsc już oczywiście nie było. Zaproponowano mi owszem, listę rezerwową. Nie skorzystałem, bo aż tak mi nie zależało (w przeciwieństwie do kursu językowego). |
| Laris
|
Posted: 26 Wrz 2006 06:11:55 Może więc czasem warto poszukać nie tydzień przed rozpoczęciem zajęć,
tylko trochę wcześniej? Ja też byłem w sytuacji podobnej - znalazłem szkolenie z zakresu ratownictwa medycznego, do rozpoczęcia zajęć zostało 10 dni i miejsc już oczywiście nie było. Zrozumiales co ja napisalem? Dzien wczesniej nie bylo zapisow. Kazali dzwonic na drugi dzien. Na drugi dzien zaraz po otwarciu miejsca sie juz wyczerpaly. Laris |
| Laris
|
Posted: 26 Wrz 2006 07:08:24 Tak to u nas nie działa. Przykładami służę osobiście:
- chodzę od listopada zeszłego roku na kurs niemieckiego finansowany w całości przez EFS. Nie jestem rodziną ani nawet znajomym nikogo ze szkoły prowadzącej kurs, po prostu się zapisałem. Mało tego - w mojej grupie jest 7 osób i żadna nie dostała się po znajomości. - zapisałem się na podyplomowe studia na AE finansowane w 80% przez UE. Zostałem zakwalifikowany bez problemu. W końcu zrezygnowałem, bo nie wyrobiłbym czasowo, ale gdybym zdecydował się na tryb życia: praca 8.30-16.30 5 dni w tygodniu, niemiecki 17.00-19.00 dwa razy w tygodniu, No wlasnie. To jest drugi aspekt. Wiekszosc szkolen jest dla ludzi pracujacych. Tylko co z tego, jak godziny tych szkolen sa absurdalne. Jak mam sie zapisac na szkolenie ktore zaczyna sie o 17 jak sam pracuje do 17. Dzisiaj duzo ludzi konczy prace poznym wieczorem i nie maja szans na takie doksztalcanie. Dla ludzi pracjacych szkolenia powinny odbywac sie w wekeendy. pozdrawiam Laris |
| Jan Fasola
|
Posted: 26 Wrz 2006 08:50:34 No wlasnie. To jest drugi aspekt. Wiekszosc szkolen jest dla ludzi pracujacych. Tylko co z tego, jak godziny tych szkolen sa absurdalne. Jak mam sie zapisac na szkolenie ktore zaczyna sie o 17 jak sam pracuje do 17. Dzisiaj duzo ludzi konczy prace poznym wieczorem i nie maja szans na takie doksztalcanie. Dla ludzi pracjacych szkolenia powinny odbywac sie w wekeendy. Tak, to rzeczywiście bywa problemem i zgadzam się, że powinno być więcej szkoleń sobotnio-niedzielnych i późnowieczornych. Ale z drugiej strony, nie zapisałem się na podyplomówkę dla ABI w Dąbrowie Górniczej, bo soboty i niedziele będę miał zajęte przez inne szkolenie :( Poza tym, projekty zakładają, że na szkolenia kierują pracodawcy, więc w zdrowych układach szkolenie powinny się odbywać właśnie w godzinach pracy. Pozdrawiam Jarek |
| Laris
|
Posted: 26 Wrz 2006 09:48:00 Poza tym, projekty
zakładają, że na szkolenia kierują pracodawcy, więc w zdrowych układach szkolenie powinny się odbywać właśnie w godzinach pracy. Nie wszystkie. Jest duzo szkolen, gdzie moze sie zapisac zwykly szarak, wazne zeby mial umowe o prace. Ja jestem zwyklym (nazwijmy to) robolem i moja firme nie bardzo interesuje moja osoba. U mnie ludzie na wyzszych stanowiskach maja szkolenia organizowane przez rozne profesjonalne firmy. Oczywiscie sa to szkolenia adekwatne do zajmowanych stanowisk pracy. Wiec po co im inne szkolenia? Z koleji przyslowiowy robol musi sie starac o szkolenia we wlasnym zakresie, bo pracodawca ma taka osobe za przeproszeniem w dupie. Zaden pracodawca nie bedzie Cie zwalnial z usmiechem na twarzy tylko dlatego, ze Ty masz jakies zajecia. Ja jak chcialem zaswiadczenie o zatrudnieniu (bo taki papierek musialem zlozyc), to pracodawca zrobil duze oczy i spytal "PO COO"? Angielskiego sie chcesz uczyc? Jak spytalem a dlaczego nie, to mi odpowiedzial "no nie nic, taak pytam". Tak to mniej wiecej wyglada. Laris |
| Viking
|
Posted: 26 Wrz 2006 11:51:41 Poza tym, projekty zakładają, że na szkolenia kierują pracodawcy, więc w zdrowych układach szkolenie powinny się odbywać właśnie w godzinach pracy. Nie wszystkie. Jest duzo szkolen, gdzie moze sie zapisac zwykly szarak, wazne zeby mial umowe o prace. Ja jestem zwyklym (nazwijmy to) robolem i moja firme nie bardzo interesuje moja osoba. U mnie ludzie na wyzszych stanowiskach maja szkolenia organizowane przez rozne profesjonalne firmy. Oczywiscie sa to szkolenia adekwatne do zajmowanych stanowisk pracy. Wiec po co im inne szkolenia? Z koleji przyslowiowy robol musi sie starac o szkolenia we wlasnym zakresie, bo pracodawca ma taka osobe za przeproszeniem w dupie. Zaden pracodawca nie bedzie Cie zwalnial z usmiechem na twarzy tylko dlatego, ze Ty masz jakies zajecia. Ja jak chcialem zaswiadczenie o zatrudnieniu (bo taki papierek musialem zlozyc), to pracodawca zrobil duze oczy i spytal "PO COO"? Angielskiego sie chcesz uczyc? Jak spytalem a dlaczego nie, to mi
odpowiedzial "no nie nic, taak pytam". Tak to mniej wiecej wyglada. bo odpowiedz powinna brzmiec "potrzebuje" a nie opowiadac historie potrzeby... |
| Als
|
Posted: 26 Wrz 2006 20:16:50 Dnia Tue, 26 Sep 2006 09:08:24 +0200, Laris napisaĹ(a): No wlasnie. To jest drugi aspekt. Wiekszosc szkolen jest dla ludzi
pracujacych. Tylko co z tego, jak godziny tych szkolen sa absurdalne. Jak mam sie zapisac na szkolenie ktore zaczyna sie o 17 jak sam pracuje do 17. Dzisiaj duzo ludzi konczy prace poznym wieczorem i nie maja szans na takie doksztalcanie. Dla ludzi pracjacych szkolenia powinny odbywac sie w wekeendy. Prawda jest taka, Ĺźe Ĺźadna instytucja szkoleniowa nigdy nie dogodzi wszystkim, bo zawsze siÄ znajdzie ktoĹ kto koĹczy pracÄ 15 minut po rozpoczÄciu zajÄÄ, a chciaĹby chodziÄ. Dla mnie z kolei absurdalny byĹby kurs jÄzykowy w godzinach 18-20, bo w domu byĹbym o 21 a chciaĹbym czasem zobaczyÄ rodzinÄ w Ĺwietle sĹonecznym. SzkoĹa jÄzykowa ktĂłra prowadzi ten kurs, na ktĂłry chodzÄ, rozwiÄ zaĹa to imho dosyÄ dobrze - jest kilkanaĹcie grup, zajÄcia sÄ dwa dni w tygodniu (czÄĹÄ grup poniedziaĹki i Ĺrody, czÄĹÄ wtorki i czwartki), godziny 15-17 i 17-19, w momencie naboru okreĹlaĹo siÄ jakie dni i godziny interesujÄ danego kursanta. To instytucja zgĹaszajÄ ca projekt proponuje formÄ organizacji i powinna uwzglÄdniÄ takie rzeczy (tak powinien wyglÄ daÄ dobry projekt). Co do stwierdzenia, Ĺźe "dla ludzi pracujÄ cych szkolenia powinny odbywaÄ siÄ w weekendy" - a jeĹli "ludĹş pracujÄ cy" juĹź studiuje zaocznie (co siÄ czÄsto zdarza)? Wtedy wieszaĹby psy, bo "wszystko wciskajÄ w weekendy i biedny student zaoczny nie moĹźe skorzystaÄ z tego szkolenia". I wracamy do punktu wyjĹcia - zawsze znajdzie siÄ ktoĹ niezadowolony z terminu, wszystkich siÄ nie da pogodziÄ. |
| Laris
|
Posted: 26 Wrz 2006 21:01:47 Co do stwierdzenia, że "dla ludzi pracujących szkolenia powinny odbywać
się w weekendy" - a jeśli "ludź pracujący" już studiuje zaocznie (co się często zdarza)? Wtedy wieszałby psy, bo "wszystko wciskają w weekendy i biedny student zaoczny nie może skorzystać z tego szkolenia". I wracamy do punktu wyjścia - zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony z terminu, wszystkich się nie da pogodzić. Dlatego szkolenia powinny odbywac sie co najmniej w dwoch grupach. W tygodniu i w wekeendy. Wtedy problem bylby rozwiazany praktycznie w 100%. Kto dzisiaj konczy prace o 16-17? A wogole to z samego zalozenia szkolenia sa dla ludzi pracujacych, a nie uczacych. Oczywiscie Ci drudzy rowinez maja prawo korzystac z tych szkolen. Jednak uwazam ze jezeli cos jest dla pracujacych, to bardziej nacisk powinno sie klasc wlasnie na nich i jak juz robia te szkolenia w tygodniu, to w jakis sensownych godzinach. Albo wlasnie w wekeendy. I wtedy student nie powinien byc niezadowolony, bo tak na prawde to nie do niego sa adresowane te szkolenia i to on powinien sie dostosowac. Laris |
| Als
|
Posted: 27 Wrz 2006 21:31:50 Dnia Tue, 26 Sep 2006 23:01:47 +0200, Laris napisaĹ(a): A wogole to z samego zalozenia szkolenia
sa dla ludzi pracujacych, a nie uczacych. Oczywiscie Ci drudzy rowinez maja prawo korzystac z tych szkolen. Jednak uwazam ze jezeli cos jest dla pracujacych, to bardziej nacisk powinno sie klasc wlasnie na nich i jak juz robia te szkolenia w tygodniu, to w jakis sensownych godzinach. Albo wlasnie w wekeendy. I wtedy student nie powinien byc niezadowolony, bo tak na prawde to nie do niego sa adresowane te szkolenia i to on powinien sie dostosowac. Czy wedĹug ciebie osoba pracujÄ ca i studiujÄ ca zaocznie nie ma prawa uczestnictwa w takich szkoleniach? A co z osobami pracujÄ cymi na zmiany - godziny sensowne dla ciebie bÄdÄ idiotyczne dla mojego kolegi, ktĂłry pracuje zawsze od 14 do 22. On teĹź ma wymagaÄ dostosowania godzin szkoleĹ dla osĂłb pracujÄ cych? IMHO tak naprawdÄ to osoby zainteresowane konkretnymi szkoleniami powinny siÄ dostosowaÄ do propozycji instytucji szkolÄ cych (bo te propozycje sÄ pochodnÄ moĹźliwoĹci organizacyjnych / technicznych / logistycznych itd.) i zdecydowaÄ siÄ albo zrezygnowaÄ. Ja znalazĹem sobie piÄkne szkolenie, tyle Ĺźe w Bielsku. I musiaĹem zrezygnowaÄ. Inne, teĹź bardzo mi pasowaĹo, ale niestety grupÄ docelowÄ dla tego szkolenia byli mieszkaĹcy kilku konkretnych powiatĂłw (ja siÄ nie ĹapaĹem). TeĹź musiaĹem siÄ dostosowaÄ. Jedno ze szkoleĹ informatycznych odbywaĹo siÄ w godzinach 14-16. I teĹź musiaĹem spasowaÄ (chociaĹź bolaĹo mnie to bardzo). Dodatkowo spĂłjrz na caĹÄ sprawÄ z punktu widzenia instytucji organizujÄ cej taki kurs - zrobiÄ go w takim trybie i w takich warunkach, w jakich normalnie organizujÄ wszystkie inne swoje kursy (pĹacone przez uczestnikĂłw, nie przez UE), tyle Ĺźe kto inny bÄdzie pĹatnikiem. |
| Laris
|
Posted: 28 Wrz 2006 07:14:11 Czy według ciebie osoba pracująca i studiująca zaocznie nie ma prawa
uczestnictwa w takich szkoleniach? A czy ja napisalem ze nie ma ? Ja wiem, ze nie da sie dogodzic WSZYTKIM. Ale jezeli cos jest dla pracujacych, to powinno sie najwiekszy nacisk klasc wlasnie na takie osoby. Jak ja zapisze sie w wekeend na prawo jazdy, oprocz tego zlapie robote dorywcza, bede robil 100 innych rzeczy, to na pewno nie bede mial pretensji do organizatora szkolen. To ja czlowiek pracujacy, ale majacy INNE zajecia poza praca powinienem sie dostosowac. A co z osobami pracującymi na zmiany -
godziny sensowne dla ciebie będą idiotyczne dla mojego kolegi, który pracuje zawsze od 14 do 22. On też ma wymagać dostosowania godzin szkoleń dla osób pracujących? Oczywiscie. Jak mowilem szkolenia powinny odbywac sie w dwoch grupach. W tygodniu i w wekeendy. IMHO tak naprawdę to osoby zainteresowane konkretnymi
szkoleniami powinny się dostosować do propozycji instytucji szkolących (bo te propozycje są pochodną możliwości organizacyjnych / technicznych / logistycznych itd.) i zdecydować się albo zrezygnować. Tzn. zrezygnowac z pracy? Jak nie bede pracowac, to nie dostanie sie na szkolenia. Jak bede pracowac, to prawdopodobnie nie beda mi pasowaly godziny. Bledne kolo. Daje glowe, ze w takiej sytuacji jest dzisiaj wiekszosc pracujacych. Inne, też
bardzo mi pasowało, ale niestety grupą docelową dla tego szkolenia byli mieszkańcy kilku konkretnych powiatów (ja się nie łapałem). Też musiałem się dostosować. No wlasnie. Tutaj nie masz prawa miec pretensji. Szkolenie to nie bylo adresowane dla Ciebie. Ale jezeli szkolenie jest adresowane dla ludzi pracujacych, to wiadomo ze 90% z nich NIE PRACUJE w godzinach nocnych i trzeba to jakos zorganizowac. Jedno ze szkoleń informatycznych odbywało się w godzinach
14-16. I też musiałem spasować (chociaż bolało mnie to bardzo). No widzisz. Glupota wielka. Kto dzisiaj pracuje do 14? Dodatkowo spójrz na całą sprawę z punktu widzenia instytucji organizującej
taki kurs - zrobią go w takim trybie i w takich warunkach, w jakich normalnie organizują wszystkie inne swoje kursy (płacone przez uczestników, nie przez UE), tyle że kto inny będzie płatnikiem.
No to niech tak bedzie. Ale nie piszcie, ze w Polsce sa same lenie, bo nie chca sie zapisywac, jakby nie bylo, na darmowe szkolenia. pozdrawiam Laris |
| Voodoo
|
Posted: 16 Paź 2006 17:37:57 Zapisałem się ostatnio na świetne szkolenia z metodologii ITIL w Altkomie
i bezpieczeńswa Linuksa w Zabrzu. Szkolenia w 80% dofinansowuje ue. I co się okazuje? Szkolenia się nie odbędą bo brakuje chętnych! Na te same szkolenia w Krakowie się nie dostanę, bo już dawno szystkie miejca zarezerwowane! Dlaczego? Może na prawdę Śląsk powinien dostawać mniejsze dotacje, skoro nie umiemy z nich korzystać? A może ludzie na Śląsku, nie wierzą, że można coś dostać za darmo? tez czekam az sie grupa zbierze http://www.wszechnica.zabrze.pl/lai.php?poz=3&roz=1 maja duzo szkolen informatycznych dofinansowanych z UE. juz dwa terminy przepadly bo sie grupa nie zebrala. moze ktos bedzie chetny ?? pozdrawiam voodoo. |
| woocashewski
|
Posted: 16 Paź 2006 22:50:38 Zapisałem się ostatnio na świetne szkolenia z metodologii ITIL w Altkomie i bezpieczeńswa Linuksa w Zabrzu. Szkolenia w 80% dofinansowuje ue. I co się okazuje? Szkolenia się nie odbędą bo brakuje chętnych! Na te same szkolenia w Krakowie się nie dostanę, bo już dawno szystkie miejca zarezerwowane! Dlaczego? Może na prawdę Śląsk powinien dostawać mniejsze dotacje, skoro nie umiemy z nich korzystać? A może ludzie na Śląsku, nie wierzą, że można coś dostać za darmo? tez czekam az sie grupa zbierze http://www.wszechnica.zabrze.pl/lai.php?poz=3&roz=1 maja duzo szkolen informatycznych dofinansowanych z UE. juz dwa terminy przepadly bo sie grupa nie zebrala. moze ktos bedzie chetny ?? pozdrawiam voodoo. ile to jest to prawie darmo, ?? |
| Voodoo
|
Posted: 23 Paź 2006 14:09:31 tez czekam az sie grupa zbierze http://www.wszechnica.zabrze.pl/lai.php?poz=3&roz=1 maja duzo szkolen informatycznych dofinansowanych z UE. juz dwa terminy przepadly bo sie grupa nie zebrala. moze ktos bedzie chetny ?? pozdrawiam voodoo. ile to jest to prawie darmo, ?? darmo jesli w czasie godzin pracy jesli poza godzinami ale wysyla pracodawca to roznie ale miedzy 100-200 zl slyszalem sumy, zadzwon i dowiedz sie bo mnie taki wariant nie interesowal wiec nie pamietam dokladnie. pozdrawiam voodoo |
|
Jak podaje Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Migracja_ludno%C5%9Bci)
emigracja czy pisząc dokładnie migracja jest to:
Przemieszczanie się ludności mające na celu zmianę miejsca pobytu Przemieszczanie się ludności jest całkowicie naturalnym zjawiskiem i występowało we wszystkich czasach. Nasilenie się migracji może nastąpić m.in. z przyczyn złej sytuacji gospodarczej w miejscu zamieszkania (migracje ekonomiczne) lub sytuacji politycznej nieodpowiadającej migrującym (migracje polityczne). Nieraz lepiej jednak zostać w domu... Czas ładowania strony (sek.): 0.786 miniBB.net © 2001-2009 Polityka prywatności cb-radio + zabawne gg + op7 + giełda + |